tisdag, oktober 27, 2009


En helt vanlig dag...

Gick upp 06.15 i dag eftersom jag skulle vara hos Mio kl 07.00. Mio måste passas dygnet runt och då krävs det personal därefter, vi går efter ett schema där jag och Ola delar upp fm eller em i varsitt pass...7-15 eller 15-21. Utöver dessa tider finns det personal som täcker upp, vi behöver ex aldrig vara där på natten. Vissa dagar är helt "lediga" vilket betyder att vi kan komma och gå när man vill, låter kanske lite konstigt i andras öron att man har ett schema att gå efter, men i vår värld har det blivit en vardag. Man måste få lite "vanlig" tid också.

Har man morgonpass så brukar det vara fullt upp från det att Mio vaknar, oftast börjar han dagen med en kräkning... eftersom han under natten samlar på sig massa slem så blir det extra jobbigt för honom på morgonen. Vi får se om morgonkräkningarna avtar nu för från och med i natt ska Mio inte få någon "nattmat", vi har utökat maten på dagen i stället, han är ju stor kille nu och då behöver man inte äta mitt i natten.

Mat får han var fjärde timma via sonden i näsan, 155 ml/gång. En timma innan mat får han inhalera natriumklorid för att lösa upp slem och rensa luftvägarna.

Nog om kräk och slem!! Frågor på de....?=)

Efter morgonpysslet i dag så hann Mio inte mer än att slumra till så kom sjukgymnasten för att att gympa lite, det är jättebra för att få igång kroppen efter en hel natt sömn, Mio gillar det väldigt mycket. Sen tog det inte många minuter förrens det var dax för provtagning, ett putt i fingret tas varannan vecka för att följa blodgas och div andra kontroller. Blodgas är när man mäter syrehalten i blodet, är det för högt kan man må dåligt. Både blodgasen och de andra proverna var bra i dag=)

Sen kom städerskan som Mio fann väldigt underhållande, varje litet svep hon tog med moppen så följde Mio henne med blicken, han skulle nog bara kolla att det blev klokt gjort....

Till slut så fick vi en lung stund och då lyssnade vi på en pippiskiva, kollade in fiskarna och lekte med paketsnöret (fortfarande lika spännande).

Helt plötsligt var klockan 11 och pappa kom för att byta av (iklädd storsyvlar och regnställ trots att det inte regnade en droppe?!).

Snart ska jag och Molly åka ner till Mio, en sjuksköterska som Molly är helt frälst i slutar tyvärr i dag så vi ska ge henne en present.